MAYRHOFEN 2007 

De organisatie Leef het Leven (Sietse, Jan W en Johan) trekt het jaar 2006 even door tot in januari 2007 en organiseert een ski-event. Mayrhofen is het doel, met de auto (de bus wordt op het laatste moment om budgettaire reden geschrapt) en we zijn zowaar compleet. Op Jack na dan.

Woensdag 17-01-2007: Gekozen wordt voor gezamenlijk vertrek vanuit Maarn, vooral omdat de gezamenlijke stops veel toegevoegde waarde zouden brengen. De ene stop die wordt gemaakt blijkt echter alles behalve een hoogtepunt: Sietse besteld met al zijn Siemens ervaring in Hoogduits vier of vijf braadworsten, maar we krijgen een vage platgeslagen gehaktstaaf waar de betreffende consument alsook zijn medereizigers nog uren last van zullen hebben.

Eenmaal in Oostenrijk blijkt Mayrhofen niet de bestemming, maar een niet zo bruisend dorpje 15 minuten verderop. Het onderkomen is echter prima, al ontbreekt een verassend extraatje als een jacuzzi. Jaja, de lat ligt hoog. ’s Avonds worden een paar Schrobbelaers genuttigd en wat blikken bier. Marcel blijkt er tot diep in de ochtend last van te hebben.

Donderdag 18-01-2007: Het skiavontuur vangt aan halverwege de donderdag. Sneeuw blijkt in het dorp niet te liggen, op een ernstig vervuilde hoop bij de plaatselijke benzinehandelaar na. Toch kan boven aardig worden geskied. De meesten blijken beginners, het skiën gaat gelukkig in rustig tempo. Een door Sietse, Jan B en Johan op de heenreis opgesteld lijstje houdt de gemoederen danig bezig. Gelukkig voor de groepscohesie wordt geen eindlijst bekend gemaakt. Prominent aanwezig is ook de discussie rond het zoutgehalte van gesteriliseerd zaad. Het niveau verschilt daarmee hoegenaamd niets van andere jaren.

De après-ski begint (en eindigt) in de Ice Bar, alwaar we kennis maken met plaatselijke hits als ‘Lebt den der alte Holzmichel noch’ en ‘Hey, wir wollen die Eisbären sehen’. Ondanks een wat scheve man/vrouw verhouding bevalt de après-ski uitstekend. De avond wordt, na de inmiddels traditionele discussie over taxivervoer, afgesloten met een hamburger in Mo’s, een potje tafeltennis en – vanzelfsprekend – Koehandel in het appartement.

Vrijdag 19-01-2007: Stappen van vijf tot vijf: het kan in Mayrhofen. Vanwege de regen wordt de vrijdag niet geskied, het alternatief is het succesvolle kerstcadeau ‘Picture This’. In teams wordt de triviale kennis getest. Johan en Jan W vormen met Klaas een team, maar van goede samenwerking is geenszins sprake: geruzied wordt over wie Pinokkio uit mag beelden. Jan W wil er zelfs een duo-presentatie van maken. Onderling wordt ondertussen afgesproken om de presentatie van Johan bewust niet te raden, maar Sietse pakt punten door deze groepsafspraken te negeren. Winnaars van deze middag: Marcel & Sietse. Vooral Jan B valt tegen (het met overtuiging gebrachte ‘Koopman van Venetië’ blijkt ‘Othello’ - klasse Jan W! - te zijn), hetgeen zijn humeur helemaal niet ten goede komt. Gelukkig sprokkelt teamgenoot Ramon in de eindfase nog de nodige kaarten bij elkaar, waardoor ook Jan B weer wat opfleurt.

Jan W’s rol in de organisatie blijft lang onduidelijk, tot de après-ski begint. Potbeheerder en drankbesteller: het gaat hem deze keer goed af, al sneuvelt er hier een daar nog wel eens een flesje. De Flying Goose wordt geïntroduceerd (RedBull, een flesje Jägermeister en 'een vleugje Kirsch') alsmede perenjenever met echte peren. Van spit is bij Jan B. niets meer te merken: hij gaat los, dwingt Ramon, Jan W en Marcel tot crowdsurfen, danst zijn universele dansje met verve en scoort 55-plus punten in een niet meer bestaande competitie. Bovendien dwingt hij Jan W tot overuren met zijn herhaaldelijk gebezigde ‘Hé, is die pot leeg ofzo?’, hetgeen mede de aanleiding zal zijn voor de record uitgave van € 900 (exclusief Mo’s, de broodjes beenham en de taxi). Terwijl de kroeg tegen negenen leegloopt, houden Johan en Jan W nog even een watergevecht.

Na de après-ski in de Ice Bar wordt wederom gegeten in Mo’s. Sietse probeert middels ‘ik geef één hint’ te voorkomen dat zijn favoriete nummer ‘In Brabant’ door Hans verder wordt verkracht, maar het ‘daar brand nog licht’ voorkomt dat niet. Sietse heeft überhaupt wat moeite om deze avond in het juiste ritme te komen, getuige ook zijn kwalificatie van de toch al jaren gangbare humor als zijnde ‘te makkelijk’. Voordeel is dan weer wel dat we de tandem Sietse-Jan B weer eens een keer niet kwijt zijn geraakt.

De avond wordt verder doorgebracht in The Sportsbar, maar niet nadat een optreden van de plaatselijke Johhny Logan is bijgewoond. Eddie, als altijd iets te enthousiast, probeert gelijk Hans en Marcel de belofte te laten doen om tien gitaarlessen te nemen, maar zo dronken zijn beiden op dat moment nou ook weer niet. In The Sportsbar neemt Ramon Eddie’s gewoonte om een lang gesprek aan te gaan over: pas na drie uur ditjes en datjes komt hij weer los van de paal. Johan's poging om een gesprek aan te gaan met een Russische paaldanseres mislukt daarentegen zesentwintig keer (bron: waarnemer Sietse), ondanks een leuke openingszin over haar telefoon.

Zaterdag 20-01-2007: Het skiën gaat op zaterdag nog redelijk, al zijn niet alle liften open. Jan W ‘verkijkt zich’ op een stukje niet besneeuwde grond en maakt onbedoeld een fantastische duik voorover in de sneeuw. Helaas geen beelden. Ook Eddie duwt zijn neus in de sneeuw, al dan niet na een zetje van Ramon. Jan B’s rug houdt het ook in de sneeuw, Johan doet het stijlvol in zijn oranjepak en Klaas blijkt geen last te hebben van zijn klutsknie.

Tijdens de après-ski scoort Marcel met zijn Oosterpark Memorial Shirt, er zijn veel ‘Boeren, boeren’ in Mayrhofen. Jan W steelt echter de show met zijn Horlepiep. Hans blijft er bijna in als de broer van Sietse langsloopt, Ramon wordt nog even crowdsurfend op de foto gezet en Sietse komt - qua foto - goed weg als hij Ramon’s paalgesprek nog even voordoet. De après-ski eindigt wederom om een uur of negen, waarna gek genoeg Mo's wordt overgeslagen. In het appartement wordt tot middernacht Koehandel gespeeld. Memorabel is het tot niets leidende gangoverleg van Jan W en Marcel, maar veel meer nog de misser van Ramon, die per abuis zijn eigen restpunten telt in plaats van het bod van tegenstander Klaas. Voor Ramon was dit voldoende aanleiding om per direct zijn bed op te zoeken.

Zondag 21-01-2007: opstaan, opruimen en wegwezen. Wat valt er nog meer te melden? Niets, veel lof voor het weekend. Kritiek? Nou vooruit: Mayrhofen was een culinair dieptepunt: driemaal broodje beenham, tweemaal Mo's, eenmaal broodje knakworst als diner en te weinig eieren bij het ontbijt. Een verbeterpuntje, zeg maar...