LISSABON 2015 

De organisatie Wijsme (Hans & Sietse) proberen het format van Athene over te nemen en pakken een strandlocatie in Portugal (Costa da Caparica). De afstand tot Lissabon-centrum valt wat tegen, maar een strand op loopafstand maakt uiteraard heel veel goed. De aankomst belooft echter niet veel goeds: het onderkomen Lost Caparica Surf House lijkt ondanks een 9,4 op Booking.com sober, de hamburgers in het lokale restaurant zijn rauw en dus niet te vreten en aan uitgaan moet je in deze verlaten buitenwijk al helemaal niet denken. Toch belanden we deze donderdagavond nog in een lokaal speelkaartvrij etablissement, en door de grof gemengde sangria komt de Yoga op vrijdagochtend nog te vroeg ook. Jan B komt later door zakelijke perikelen, maar is vrijdagochtend toch verbazingwekkend vroeg ter plaatse.

Na een heerlijke lounge dag op het strand gaan we vrijdagmiddag/avond fietsen door het mooie Lissabon, op e-bikes. Gelukkig maar, want de steegjes zijn soms erg steil en niet iedereen is een geoefend fietser ('sir, mine doesn't work'). Lissabon is erg mooi en relaxt, al laat de pauze wat lang op zich wachten. Eten willen we in een of andere buffet markthal, maar die blijkt overvol. De keuze valt daarna traditiegetrouw weer op een veredelde en vrij sfeerloze snackbar. Nachtclub Lux is het doel op vrijdagavond. De helft van de groep is daar rond 00.00 uur, maar ze blijken de eerste gasten te zijn. De andere helft heeft het beter bekeken en blijft nog een potje poolbiljarten in een of ander café. De Lux is mooi (met rooftop), maar niet zo mooi als de Reina of de Island Club.

Op zaterdag slapen we uit en hangen we de rest van de tijd wat op het strand, hetgeen uitermate goed bevalt. Een potje strandvoetbal hoort er wel bij natuurlijk, het tempo wordt echter jaarlijks lager. Jan W raakt desondanks geblesseerd aan zijn voet. Bloedverdunners blijken blaarvorming-versterkend. In de middag krijgen we surf-les in dit surfersparadise. Echt talent heeft niemand en van de surf-ervaring van sommigen zie je ook al helemaal niets terug. En de pakken kleden niet echt af, zo vernemen we bij terugkomst in Nederland van menig liefhebbende echtgenote.  

De zaterdagavond brengt niet iedereen de gang naar het centrum op. Johan en Marcel kiezen voor de extra uren slaap in het toch verrassend relaxte en dus aangename onderkomen. De rest onderneemt een jammerlijke zoektocht naar de Noorse vrouwen die er vrijdag wel waren, maar die niet meer worden gevonden. Helaas krijgt het urenlang uitwisselen van leuke familiefeitjes daardoor geen vervolg. Verder is er nog iets met een tweeling, maar details zijn de steller dezes niet bekend, en niet uitgesloten moet worden dat het hier een hoax betreft.

Al met al vooral door het strand en de relaxte surf-sfeer (wederom) een top weekend.