Tot en met het jaar 2000

Carnaval en noordelingen, een op het eerste gezicht onhandige combinatie. Na het voltooien van de studie in Groningen werd de reis naar Brabant ingezet. Jack bleef halverwege in Drenthe hangen. In Tilburg kwam in eerste instantie een bescheiden deel van de groep in aanraking met het fenomeen 'Carnaval'. We schrijven dan 1993. Met een zeer beperkt budget werd de gebruikelijke boerenkiel ingeruild voor een laken en een Mexicaanse hoed. Polly en Extase werden het meest bezocht. Van veel creativiteit was nog geen sprake. Piraat, Mexicaan, Arabier en, iets later, Pater.  

In 1998 raken we niet uitgepraat over de creatie van Jantje Wever: naast een schotse ruit en een echte opplaksnor, huurt Jan voor heel veel geld een pruik ‘van echt hondenhaar’. Een succes wordt de creatie niet, maar de hilariteit is groot als enkele feestvierders onder de rok van Jan kijken. In plaats van een blote snikkel (dat was pas gedurfd geweest Jan) treffen ze daar een witte onderbroek met daarop een getekende piemel. Helaas, geen foto's. Jan eist voor altijd zijn slaapplaats op en wel onder de tafel in de keuken. Ook doet het begrip ‘huisje 25’ zijn intrede. Iedereen wil dicht bij de voorzieningen op het park zitten, maar wij hebben een andere voorkeur: hoe dichter bij de poort, des te beter.

Het carnavalfeest staat in 2000 in het teken van paters, advocaten en priesters. Legendarisch is de actie van Marcel: hij blijft vrijdagavond al ziek in het huisje en vertrekt de volgende morgen voor dag en dauw uit Beekse Bergen. Er is 2000 nog geen sprake van collectieve kostuums, dus moeten we het hebben van eigen creativiteit: Johan huurt een advocatenpak, neemt voor Marcel een ongebruikt priesterkostuum mee en Jan gaat zwart geschminkt als Puffy, op dat moment een grote ster. Klaas regelt een speenvarkenpak van z'n broertje en Sietse gaat als pooier en voelt zich in die creatie goed thuis, zo blijkt al snel. De outfit van Eddie als Japanse was uiterst teleurstellend, niet in de laatste voor hemzelf. Ramon ging dit jaar (…) een dag eerder naar huis om op zaterdagavond ‘nog wat dingetjes te doen’ en een visum te regelen. En was dit nou het jaar dat Eddie een bruidje aan de haak sloeg? Ramon stuurt bij de uitnodiging voor 2001 nog een kleine terugblik naar 2000 mee.

Ramon regelt zoals gezegd huisje 25 op Beekse Bergen. Sneeuw ontregelt de planning, maar het levert wel pittoreske foto's op