Breitenbach

1. Huisvesting

De groep is completer dan vorig jaar, alleen Klaas en Jan W. ontbreken. Het huis was spotgoedkoop, dus daar moest iets mee zijn. Het blijkt de geur van nitraten te zijn doordat het huis grenst aan een boerenschuur. Ook boerenzoon Heinrich dwaalt ergens in het huis rond. Echt goed schoon lijkt het huis niet te zijn, en het is behelpen met twee wc’s (waarvan één met glazen deur) en één douche. Sietse vermoedt luizen in zijn bed, waardoor Hans spontaan begint te krabben. De inhoud van de boiler is telkens weer een afweging van ‘blijf ik nog even hangen in de algemene ruimte of ga ik voor de warme douche’. Positief is de houtoven en de loungekamer, die wat laat wordt ontdekt als rookruimte. Ramon laat onder het genot van een sigaartje weten dat Pampers wel 28 euro kosten. ‘Chico’ Sietse drinkt weinig, omdat zijn breezers steevast in de breezercarrousel verdwijnen.

2. Activiteiten  

2.1 Sportieve inspanningen 

Veel sneeuw, en dus veel skiën in Ski-Welt, jammer genoeg een half uur rijden. Ramon parkeert zijn Mondeo op maandag gelijk op een sneeuwbult na een korte slippartij. De schade bedraagt een ochtend niet skiën voor iedereen en duizend euro voor de leasemaatschappij. Het skiën is perfect, al is er weinig zon. Vera overwint haar angst dankzij skileraar Thomas, waar zij danig van onder de indruk is. Eddie ziet de concurrentie lijdzaam aan en zorgt op dag twee direct voor een andere leraar. Op de pistes valt Johan weer met de nodige regelmaat, dit keer zelfs in de rij voor de skilift. Ook Hans wordt ondersteboven geskied. De schuldvraag blijft een mysterie. Marcel probeert Ingrid te ontwijken en gaat vervolgens als ‘de helikopter’ voorover richting het dal. Sietse baalt als een stekker als hij op de laatste dag op de blauwe piste onderuit gaat. Met zijn inmiddels bekende blik ‘heeft iemand mij gezien’ wordt hij ook deze keer teleurgesteld. Hans heeft op de ski’s net zo’n richtingsgevoel als op de autoweg. Een verkeerde afslag is zijn lot en we moeten hem uit Ellmau (bij kassa 1) halen, omdat de liften dicht dreigen te gaan.

Het potje voetbal ontbreekt niet. Sietse en Ramon hebben de grootst mogelijke moeite met Eddie en een herboren Marcel ‘Robben’. Uiteindelijk is de eindscore 10-9 voor eerstgenoemden. Wandelen is een grote liefhebberij van vooral de dames. Vera en Marion doen ‘een tochtje’ van 18 kilometer.

Het bij de vorige viering van Oud & Nieuw nog immens populaire Kolonisten van Catan wordt ruimschoots verslagen door Koehandel en het traditionele potje Lamzakken. Dat laatste wordt ‘opgeleukt’ door het wat subjectieve strafpuntensysteem van Ramon, dat vooral Eddie hard treft.

Koehandel blijkt verslavend, en vooral leuk als het ‘gedoodverfde favoriete duo’ (Ramon & Sietse) slechts drie kippen en een koe blijkt te veroveren. De bluf van Ramon is uiterst vermakelijk, maar ook met partner Hans brengt hij het slechts tot vier ganzen. Johan doet het verrassend goed tot verbazing van vooral zichzelf. De imitaties van Ramon zijn uitstekend. Het paard is favoriet. ‘Wall Street’ Sietse wint weinig. 

3. Eten 

Op de eerste avond wordt een oer-Hollandse pot geserveerd, boerenkool. We bezoeken een prima pizzeria op advies van Johan en Ingrid. Hier doet de ‘Heisse Liebe’ zijn intrede. De mannen, in de personen Hans en Sietse, doen Tsjechië vergeten (‘Chappie’) en serveren een heerlijke pasta met salade. Er wordt een uitgebreide gourmet op tafel gezet, we bezoeken 2 maal een klassieke schnitzel stube (bij één van deze stube’s worden Ingrid en Marion ten dans gevraagd door een oude dronken Oostenrijker) en we hebben één dag kliekjes, waaronder een of andere gesmolten stinkkaas.

4. Foto's