Retropop 2011: Kim Wilde & Anouk

Het guys weekend laat na Xhoris 2010 lang op zich wachten. De organisatie Johan/Sietse faalt in het tijdig prikken van een datum. Wel is er snel een datum voor een pre-oriënterende avond. Op 18 juni kan Klaas niet, en later haken ook beide Jannen af. Wat overblijft is een leuk groepje van zes voor Retropop in Emmen.

Vooraf baart vooral de weersverwachting zorgen. Verwachtingen rond luieren in het zonnige gras met een biertje en wat achtergrond muziek uit vroegere tijden moeten snel worden bijgesteld. Herfstachtig weer met stortregens en een incidentele hagelbui maken dat de niet erg flatteuze poncho's beeldbepalend zijn op het festivalterrein De Grote Rietplas.

Ondanks het open terrein waren er struiken zat en was de tent met de disco van Radio 2 de redding van de middag/avond. Twee uur in de auto liedjes oefenen van Paul Carrack bleek voor niks geweest evenals de weliswaar goedbedoelde, maar onzinnige actie van Hans om Koehandel en Lamzakken mee te nemen. De disco werd aangekondigd als een stille disco, maar naarmate de avond vorderde met de volumeknop op tien.

Waardoor we de optredens van ELO en - inderdaad - Paul Carrack hebben gemist. Wel gezien: Kim Wilde, Het Goede Doel en slotact Anouk. Eddie blijft vertwijfeld informeren waar Madonna blijft, maar de rest vermaakt zich aanvankelijk prima met de coverbands van U2 en The Doors. Maar als gezegd is het vooral de discotent en de vroege flow (15.00 uur) die het evenement laten slagen. Marcel - in een echte retro-outfit, waar helaas verder geen enkele belangstelling voor was - blaast rond zes uur reeds een promillage van 2,1 (en betaald daarvoor de tol) en Sietse blaast tegelijkertijd 1,87 (en betaald daarvoor eveneens de tol). De schoorvoetende bevestiging de volgende dag van de gemeten promillages ('ik voelde die 1,87 ook echt wel hoor') nemen alle twijfel weg van de gebruikte blaasapparaten van de mooie Univé meisjes. Johan maakt zich de gehele middag vooral druk over het eten ('gaan we zo wat eten?') en smeert rond zes uur de mayonaise van de bevroren hamburgers op zijn schoenen, wangen én in zijn haar. Hans eet vanwege zijn dieet slechts vier in plaats van zes hamburgers en past verder vooral op zijn volstrekt nutteloze rugzak, die het overigens onverwacht goed doet als dansvloer-gimmick, maar helaas ook door veel dronken oudere jongeren wordt aangezien voor bierautomaat. Sietse drinkt leuk mee met zijn Smirnoff-Breezers, maar stort rond twaalf uur dan toch definitief in. Dat is het moment dat vooral Ramon en Hans los gaan, met als hoogtepunt de zoektocht naar de diamant(en) in café de Swetzer (3.00 uur). En als dieptepunt het missen van een privé paaldansles van een 'kutmongool' schreeuwende lellebel. Marcel en Sietse duiken niet geheel okselfris hun nest in om maximaal van de hersteltijd te profiteren (02.00 uur). Eddie en Johan gaan op dat moment nog wel goed, maar staan dan in de toch niet zo dampende Hotelbar (02.45 uur). Waarmee onze eerste (?) festival eindigt...